Tegenwoordig zien we steeds vaker dat kinderen bezig gehouden worden met digitale apparaten. Denk er bijvoorbeeld aan dat veel ouders (kinder)tablets voor hun kinderen kopen. Daarmee kunnen ze video’s bekijken, games spelen, enzovoorts. Echter, het vasthouden van een fysiek boek brengt een heerlijk gevoel met zich mee. Dit gevoel kan een apparaat niet overtreffen. Vooral niet als het gaat om een boek dat het kind aantrekt. Bij het uitkiezen van een boek, is het handig om na te gaan waar je kind van houdt. Weet je nog niet precies wat het kind aantrekt, dan kun je uitgaan van het advies van andere ouders. Er zijn immers veel boeken die gewoon steengoed zijn. Zoek je daarom naar de beste kinderboeken van het jaar? Dan ben je hier op de juiste plek. Lees in dit artikel over de beste kinderboeken van 2019!

Beste kinderboeken van 2019

Het uitkiezen van een geschikt kinderboek gaat gepaard met verschillende factoren. Denk maar aan de interesses van het kind. Daarnaast is het handig als je kiest voor een boek dat geschreven is voor de leeftijdsklasse van het kind. Zo leest het kind over onderwerpen die hij/zij zelf meemaakt. We weten dat jonge kinderen nog niet kunnen lezen. Dit is echter geen probleem. Je kunt namelijk ook voor hen leuke boeken kopen. Alleen lees jij het boek dan voor. In dit artikel vertellen we je over de 5 beste kinderboeken van het jaar. Er is hierbij rekening gehouden met verschillende onderwerpen en leeftijden. Ook zijn de boeken vaak leerrijk. Lees dus snel het artikel over de beste kinderboeken en kies jouw favoriet uit.

1. Anna en de herfst

Jonge kinderen leren nog veel over het leven en de dingen om hen heen. Daarom zie je dat er in boeken voor jonge kinderen vaak gewerkt wordt met illustraties. Hierdoor krijgt het kind een beeld van waar je over voorleest. Zo begrijpt hij/zij het onderwerp beter. Wil je graag een van de beste kinderboeken voor je kind kopen? Moet het boek bovendien gaan over de herfst? Dan kun je kiezen voor het boek Anna en de herfst. Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 2,5 jaar en behoort tot de beste kinderboeken van het jaar. Anna en de herfstBij het voorlezen van dit boek ontdek je al gauw waarom het boek jonge kinderen aanspreekt. Het gaat namelijk over een peuter die allerlei nieuwe dingen over de herfst ontdekt.

In het boek Anne en de herfst wordt er gesproken over de herfst. Je ziet onder andere dat peuter Anna haar laarsjes en regenjasje aan heeft. Op den duur gaat dit meisje met hond Mimi wandelen in het bos. Daar ziet, doet en ontdekt ze veel. Door dit boekje voor te lezen aan je kind, laat je hem/haar de herfst associëren met nieuwe dingen. Zo wordt de herfst niet meer alleen geassocieerd met bladeren, regen en wind. Nu associeert je kind de herfst ook met onder andere egeltjes, beukennootjes, eekhoorntjes en spannende kleine kriebelbeestjes. Terwijl je voorleest kun je je kind naar de kleurrijke, eenvoudige illustraties laten kijken. Deze staan op de rechterpagina’s van het boek.

Eigenschappen van het boek Anna en de herfst:

2. Nijntje uitdeelboekjes box 10 boekjes

Veel ouders willen graag dat hun kinderen meer interesse tonen in lezen. Door te lezen wordt namelijk de hersenactiviteit ontwikkeld. Dit zelfde effect heb je ook wanneer je een boek voorleest aan een kind dat nog niet kan lezen. Is jouw kind dol op verhaaltjes? Misschien is je kind zelfs een fan van de boekenreeks Nijntje. Dan is het een leuk idee om ook de vriendjes en vriendinnetjes van je kind te interesseren in deze boekenreeks. Hoe kun je dat doen? Eenvoudig! Wanneer je kind jarig is, koop je de Nijntje uitdeelboekjes box 10 boekjes. Nijntje uitdeelboekjes box 10 boekjesHet gaat hier om een pakket uit de reeks beste kinderboeken van het jaar. In het pakket zitten er 10 Nijntje boekjes. 5 van de boekjes gaan over Nijntjes vrolijke dag. De andere 5 boekjes gaan over Als ik groot ben.

Het gaat dus over 2 onderwerpen uit de Nijntje-boekenreeks. Niet verbazingwekkend dat deze boeken behoren tot de beste kinderboeken van het jaar. Veel kinderen zijn namelijk dol op het schattige konijntje. Iedereen die al een boek uit deze reeks heeft gelezen, weet dat Nijntje veel dingen fijn vindt. Dit is ook het geval in de boekjes uit Nijntje uitdeelboekjes box 10 boekjes. In het ene boekje zien we daarom wat het lieve konijntje vandaag gaat doen. Daarentegen droomt ze in het andere boekje over de toekomst. Leuk dus om een discussie te starten nadat de kinderen hun boekjes hebben gelezen.

Eigenschappen van het boek Nijntje uitdeelboekjes box 10 boekjes:

3. Rompompom – Magnetische letterdoos

Als ouder stuur je je kind naar school zodat hij/zij nieuwe dingen leert. Denk er maar aan dat je kind leert lezen en schrijven. Leert je kleuter net letters te schrijven? Dan is het handig als je met hem/haar oefent. Je kunt dit doen door een letter op te schrijven en het kind dit te laten namaken. Echter, kinderen vervelen relatief snel van deze methode. Daarom kun je er een spel van maken. Dit doe je met een van de beste kinderboeken van 2019, namelijk Rompompom - Magnetische letterdoosRompompom – Magnetische letterdoos. Anders dan de andere boeken in dit artikel, gaat het hier niet om een (voor)leesboek. Dit boek is namelijk ontworpen om je kind te laten oefenen en spelen met de letters van de school.

Hoe werkt het allemaal? In de doos vind je 77 magnetische letterblokjes en 16 werkbladen. De verschillende bladen variëren in niveau. Hierdoor begint je kind met de eenvoudige oefeningen. Wanneer hij/zij deze onder de knie heeft, geef je het kind iets moeilijkere opgaven. De oefening is bovendien eenvoudig. Eerst legt je kind een werkblad in het deksel van de letterdoos. Op het gekozen werkblad legt het kind de magneetjes. Doordat de doos magnetisch is, maak je je als ouder geen zorgen dat de losse magneetjes verliezen. Het letterfeest wordt compleet gemaakt door de kleurrijke illustraties van kleutervriend Pompom. Laat je kind zien dat leren leuk is. Koop dus snel het boek Rompompom – Magnetische letterdoos, dat tot de beste kinderboeken van het jaar behoort.

Eigenschappen van het boek Rompompom – Magnetische letterdoos:

4. Draakje Vurig

Emoties kunnen soms heel krachtig zijn. Dat ervaren we als volwassenen, maar ook kinderen ervaren krachtige emoties. Helaas weet een kind hier niet altijd op de juiste manier mee om te gaan. Ook niet alle kinderen zijn bereid over hun gevoelens te praten. Heb je opgemerkt dat je een gevoelig kind hebt? Wil je, zonder indringerig te zijn, je kind leren hoe hij/zij met emoties om kan gaan? Dan kies je voor het boek Draagje Vurig, uit de reeks beste kinderboeken van het jaar. Draakje VurigDit boekje gaat over een enthousiast draakje. Net zoals jouw kind gaat ook het draakje naar school. Daar doet hij erg zijn best. Hij vindt het leuk op school, maar ervaart dat er soms erg veel om hem heen gebeurt.

Na een drukke schooldag kan het dat soms zomaar de vlam in de pan slaat. Hoe gaat het draakje daar mee om? Daar lees je alles over in dit boek. Het boek Draakje Vurig behoort niet zomaar tot de beste kinderboeken lijst. Dit prachtige prentenboek geeft namelijk op een mooie manier weer hoe een schooldag eruit kan zien. Hierbij is de focus gelegd op kinderen die in meer of mindere mate gevoelig zijn. Denk maar aan gevoeligheid voor geluiden, emoties van andere kinderen en de leerkracht en zelfs gevoeligheid voor de eigen emoties. Je kind leert door het boekje hoe hij/zij met deze gevoelens kan omgaan.

Eigenschappen van het boek Draakje Vurig:

5. Twee vechtende eekhoorntjes

In het leven hebben we allemaal een andere opvoeding genoten. Ook onze omgeving is anders. Hierdoor zullen er weleens meningsverschillen ontstaan. Dit is niet alleen het geval bij volwassenen, maar ook bij kinderen. Als een kind niet weet om te gaan met bijvoorbeeld frustratie bij een ruzie, dan kan dat negatief aflopen. Daarom is het belangrijk om je kind al op jonge leeftijd te leren over dergelijke situaties. Als het gaat om een jong kind, dan leer je hem/haar op speelse wijze hierover. Zoek je daarom naar een van de Twee vechtende eekhoorntjesbeste kinderboeken voor jonge kinderen over dit onderwerp? Dan kun je kiezen voor het boek Twee vechtende eekhoorntjes. Dit grappig prentenboek voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar bevat een wijze les.

De wijze les in het Twee vechtende eekhoorntjes is “Waarom ruziemaken als je ook samen kunt delen?”. Ook wij als volwassenen kunnen hier van leren. In het boek zie je namelijk de eekhoorntjes Eduard en Reinier. Deze eekhoorntjes leggen hun wintervoorraad aan. Alleen hebben ze allebei hun oog laten vallen op de allerlaatste dennenappel in het bos. Uh-oh! Nu proberen dus beide eekhoorntjes om de dennenappel te bemachtigen. Het spannende gevecht gaat zelfs zo ver dat ze hun eigen leven in gevaar brengen. Dat kan toch nooit goed gaan? Gelukkig is er in het boek gezorgd voor een bevrijdend slot, waar de eekhoorntjes bijzonder goed uit de verf komen. Nu begrijp je waarom dit boek behoort tot de beste kinderboeken van het jaar…

Eigenschappen van het boek Twee vechtende eekhoorntjes: