De meeste (groot)ouders kennen het belang van voorlezen aan hun (klein)kinderen. Door regelmatig voor te lezen aan een kind, draag je bij aan de ontwikkeling van zijn/haar denkvermogen. Ook leer je het kind allerlei nieuwe woordjes. Doordat er veel kinderboeken zijn geschreven, kan het moeilijk zijn om het beste peuterboek uit te kiezen. Veel (groot)ouders kiezen daarom voor klassiekers uit hun jeugd. Dit is niet verkeerd. Echter, de leefwijze en het taalgebruik van de hedendaagse mens is anders dan vroeger. Daarom is het beter om te kiezen voor boeken uit deze tijd. Om te kiezen voor een geschikt boek kun je letten op de leeftijdsindicatie van verschillende boeken. Vervolgens ga je na welk type peuterboek je wil hebben. Tot slot kies je voor een onderwerp dat het kindje interessant vindt. Zo vind je gemakkelijk het beste peuterboek voor jouw kleine spruit.

Beste peuterboek van 2020

Een kinder- of peuterboek is niet net als een lekkernij die de meeste kinderen lusten. Elk kind heeft namelijk zijn of haar eigen interesses. Daarom kies je niet zomaar voor een boek. Je kunt onder andere nagaan of het kind het type is dat aandachtig luistert wanneer je voorleest. Zo ja, dan is een leesboek ideaal. Wil het kindje graag meedoen, dan kun je voor een kijk- of doe-boek kiezen. We weten dat het voor sommige (groot)ouders moeilijk is om het beste peuterboek uit te kiezen. Daarom hebben we een top 5 samengesteld. In deze lijst zijn er verhaalboeken, kijkboeken en ook doe-boeken. Zo komt iedereen aan zijn trekken. Elk boek is bovendien afzonderlijk beschreven, waardoor je er een goed beeld van krijgt. Je maakt dus een goed geïnformeerde keuze en kiest het beste peuterboek voor jouw kindje uit.

1. Nog even achter mijn oortjes kriebelen

Kinderen van deze tijd worden als het ware geboren met een iPad/iPhone in de hand. We laten hen namelijk al op jonge leeftijd spelletjes spelen en video’s bekijken op een tablet/telefoon. Hierdoor vinden deze kinderen het vaak minder spannend om naar een Nog even achter mijn oortjes kriebelenvoorgelezen verhaal te luisteren. Zoek je daarom naar het beste peuterboek dat de iPad-generatie interesseert? Dan heb je geluk. Je kunt namelijk kiezen voor het boek Nog even achter mijn oortjes kriebelen. Dit boek is wellicht het beste peuterboek voor jou. Het boek is namelijk gericht op de iPad-generatie. In het boekje over slapengaan moet Klein Konijn naar bed. Hij is bijna klaar om naar bed te gaan. Zo heeft hij zijn tandjes al gepoetst. Ook zijn pyjama ligt klaar. Waarom gaat het konijntje dan nog niet slapen?

Voordat Klein Konijn kan gaan slapen, moet jij als lezer hem eerst helpen. Tik hem op zijn schouder zodat hij zich omdraait. Vervolgens moet je ook andere handelingen uitvoeren die het konijntje helpen. Het gaat dus om een interactief spel over het slaapritueel. Net als op een tablet moet je kindje in het boek “tappen” en “swipen”. Laat jouw peuter het konijntje dus zelf naar bed brengen. Eerst klapt je kindje in de handen. Daarna schudt hij/zij het kussen van het konijntje op. Achter de oortjes kriebelen is ook belangrijk. Tot slot geef je Klein Konijn nog een nachtzoen en maak je het licht uit. Nu gaat het konijntje samen met jouw kleine spruit slapen.

Eigenschappen van het boek Nog even achter mijn oortjes kriebelen:

2. Pretpark de poepfabriek

Poepen is een normaal onderdeel van het leven. Dat begrijpen kinderen al vanaf ze vrij jong zijn. Echter, weet jouw kind wel wat poep precies is? Misschien begrijpt hij/zij helemaal niet waar poep vandaan komt. Als dat het geval is, dan kun je hem/haar informatie Pretpark de poepfabriekhierover geven. Misschien wil je niet dat deze les over poepen aanvoelt als een schoolonderwerp. Dan kun je kiezen voor een kinderboek over dit onderwerp. Gaat jouw beste peuterboek daarom over poepen? Dan kun je kiezen voor het boek Pretpark de poepfabriek. Dit boek is geselecteerd als peuterboek, maar is ook super interessant voor wat oudere kinderen. Zelfs kinderen die al zelf lezen vinden dit boek interessant. Om deze reden is dit boek wellicht het beste peuterboek voor jouw kind.

In het boek wordt er over meer dan alleen poepen gesproken. Zo gaat het boek in op wat er gebeurt wanneer je een hap neemt. Het boek vertelt je dus over het verteringsproces. Ook over onregelmatigheden zoals buikpijn wordt er gesproken. Een andere onregelmatigheid is harde poep. Ook windjes zijn niet altijd welkom. Daarom slaat het boek geen van deze onderwerpen over. Pretpark de poepfabriek verwelkomt je dus in je eigen poepfabriek. Daarbij reis je mee van hap tot plons. Het leuke van het boek is bovendien dat jong en oud er wat van kan leren. Lees dus snel het boek voor aan je kindje of laat hem/haar het boek zelf lezen!

Eigenschappen van het boek Pretpark de poepfabriek:

3. Het grote Fiep kijkboek

In de inleiding van dit artikel hebben we gesproken over verschillende soorten boeken. Voorleesboeken zijn over het algemeen boeken met leuke en leerrijke verhalen. Kies je echter voor een kijk- en aanwijsboek, dan zorg je voor een interactieve activiteit voor je kind. Het grote Fiep kijkboekHij/zij hoeft dan niet meer zo aandachtig naar het voorlezen te luisteren en heeft een eigen inbreng. Is daarom het beste peuterboek voor jouw kindje een kijk- en aanwijsboek? Dan kies je voor het boek Het grote Fiep kijkboek. Dit boek is wellicht het beste peuterboek voor jouw kleine spruit. In het boek zijn er namelijk 24 gethematiseerde spreads. Je kindje leert dus om de wereld binnenshuis, maar ook daarbuiten te ontdekken.

Door te kiezen voor een kijk- en aanwijsboek verbreed je tevens de vocabulaire van je kind. Hij/zij ontdekt namelijk allerlei voorwerpen, dieren en voertuigen die hij/zij eerder niet kende. Als ouder bereid je je bij een dergelijk boek dus voor op de vraag “wat is dat?”. Dit is echter geen probleem, omdat je weet dat je kindje nieuwe dingen leert. Nu ben je vast wel benieuwd naar de onderwerpen in Het grote Fiep kijkboek. In dit boekje kom je thema’s tegen zoals “in de stad”, “feesten” en “in het circus”. Achterin staan er tevens platen bij de vier seizoenen. Daar leert je kindje dus ook meer over. Herken jij een voorwerp ook niet? Geen probleem! Bij de afbeeldingen staat namelijk de benaming, of een omschrijving zoals “schoolmelk drinken”.

Eigenschappen van het boek Het grote Fiep kijkboek:

4. Baby Ziet… – Kijkboek met spiegeltje 0-6 maanden

Het vorige boek dat we hebben beschreven is een kijk- en aanwijsboek. Dergelijke boeken zijn leuk voor vrijwel alle jonge kinderen. Ze vinden het namelijk leuk om de voorwerpen die ze herkennen aan te wijzen. Daarnaast is het voor vele kinderen leuk om nieuwe Baby Ziet... - Kijkboek met spiegeltje 0-6 maandenwoordjes te leren. Vanaf welke leeftijd kun je je kind verrassen met een dergelijk boek? Sommige ouders zijn van mening dat dergelijke boekjes geschikt zijn voor kinderen die reeds kunnen praten. Echter, ook kindertjes die nog niet praten willen de wereld ontdekken. Is daarom het beste peuterboek voor jou een kijk- en aanwijsboek voor de allerjongsten onder ons? Koop dan gauw het boekje Baby Ziet… – Kijkboek met spiegeltje 0-6 maanden. Zoals de titel aangeeft, lees je dit boek vanaf de geboorte voor aan je kindje.

Baby Ziet… – Kijkboek met spiegeltje 0-6 maanden is dus wellicht het beste peuterboek voor jouw kindje. Het boek maakt deel uit van de boekenreeks Baby ziet. Dit boek is bovendien een klassieker. Wat is eigenlijk het principe van dit boekje? Het principe is eenvoudig. Er is gezorgd voor eenvoudige patronen in zwart-wit. Deze zijn hier en daar aangevuld met een felle kleur. Het komt er dus op neer dat het boekje op maat van de waarneming van baby’s is gemaakt. Er zijn daarom in het boekje tekeningen die de hersenen en de visuele waarneming stimuleren. Ook kom je allerlei leuke patronen tegen. Heb je het boekje uitgelezen? Dan zie je aan de achterkant een leuk spiegeltje!

Eigenschappen van het boek Baby Ziet… – Kijkboek met spiegeltje 0-6 maanden:

5. Bambino loco / Basisdoos

In de inleiding van dit artikel hebben we verwezen naar verschillende soorten boeken. Je bent in dit artikel reeds voorleesboeken en kijk- en aanwijsboeken tegengekomen. Er is echter nog een boektype, namelijk het doe-boek. Dergelijke boeken kun je Bambino loco / Basisdoosvergelijken met de kijk- en aanwijsboeken. Het enige verschil is dat jij als ouder minder (vaak) nodig bent. Het kind ontdekt namelijk zelf hoe alles moet. Zoek je daarom naar het beste peuterboek dat tevens een doe-boek is? Dan raden wij de Bambino loco / Basisdoos aan. Dit boekje zullen sommige ouders nog herkennen van vroeger. Het gaat namelijk om een klassieker. Daarom is dit boek wellicht het beste peuterboek voor jouw kind.

Wat houdt de Bambino loco / Basisdoos precies in? Het gaat hier om een basisdoos met 6 kleurrijke blokjes. Op de ene zijde staat er een symbool. Aan de andere zijde zie je gekleurde bolletjes. Als je optimaal gebruik wil maken van de basisdoos, dan heb je ook leuke boekjes nodig. Deze boekjes beschikken over opdrachten. Houd er wel rekening mee dat de boekjes apart gekocht moeten worden. Wanneer je een of meer boekjes hebt, dan kun je met de basisdoos aan de slag gaan. Je kind heeft je daarbij bijna niet nodig. Hij/zij kan namelijk zelf de uitkomsten controleren. Als de bolletjes kloppen, dan heeft het kindje alles goed. Doordat de doos stevig is uitgevoerd en gemakkelijk opengaat, kan je kindje er goed mee overweg.

Eigenschappen van het boek Bambino loco / Basisdoos: